INFORMARE

Stimati apicultori, clienti, furnizori, distribuitori,

Din motive obiective activitatea de productie si comenrcializare Apicotef.ro este suspendata !


Multumim pentru intelegere !

Bolile albinelor - Paratifoza

Este o boală sporadică a albinelor adulte, favorizată, în principal, de condiţiile necorespunzătoare de întreţinere.

Etiologie :
Agentul patogen este Bacillus parathyphi alvei, care, din punct de vedere morfologic, se prezintă ca un bastonaş cu extremităţile rotunjite, lung de 1-2 microni şi lat de 0,3-0,5 microni. Bacilul este nesporulat, cu cili dispuşi în jurul celulei.
Contaminarea se face pe cale bucală, prin intermediul apei infectate. Acţiunea agentului patogen se manifestă sub influenţa unor factori, printre care amintim ploile reci şi prelungite. Germenul se multiplică intens în intestinul albinei, apoi penetrează în hemolimfă, provocând moartea prin septicemie. În interiorul stupinei, boala se transmite prin albinele hoaţe, trântori etc.

Simptome :
În forma acută, boala provoacă moartea albinelor şi depopularea familiilor. Albinele bolnave pierd capacitatea de zbor, se târăsc în faţa urdinişului, au abdomenul balonat, prezintă diaree, după care mor. Clinic, boala se confundă cu nosemoza şi acarioza, diagnosticul stabilindu-se prin examen microscopic.

Tratamentul :
medicamentos este acelaşi ca şi în cazul locii europene şi se mai recomandă dezinfectarea materialului care a venit în contact cu albinele bolnave, înlăturarea din cuib a ramelor murdărite cu diaree, schimbarea mătcii şi unificarea familiilor slabe.

Niciun comentariu: