INFORMARE

Stimati apicultori, clienti, furnizori, distribuitori,

Din motive obiective activitatea de productie si comenrcializare Apicotef.ro este suspendata !


Multumim pentru intelegere !

Apilift-ul sau Lisa apicola

Apilift-ul sau Lisa apicola, un utilaj foarte cunoscut in lumea apicultorilor, ca si termen dar nu neaparat ca si instrument efectiv de lucru. Unul din motivele legate de discrepanta dintre raspandirea notiunii la nivel de marketing si raspandirea fizica a apilift-ului este pretul ridicat.

Acest utilaj apicol, mult dorit de majoritatea apicultorilor care au mutat stupii in pastoral macar o data, la o cautare mai atenta pe internet poate fi cumparat din cateva magazine virtuale, dar la preturi ceva cam exagerate (parere personala), sau care nu sunt la indemana apicultorilor de rand.

 Romanul fiind o fire inventiva si dibace, a dus la o serie de discutii, proiecte si planuri in special pe forumurile de specialitate, despre cum sa construiesti o lisa apicola sau un apilift, insa desi multi isi dau cu presupusul, sau chiar exista persoane care afirma ca au construit asa ceva si ca le-a reusit, adevarul este ca o simpla privire asupra apilifturilor improvizate duce la descoperirea a numeroase aspecte care pe teren ar crea dificultati.

Inainte de a achizitiona un apilift sau de a incerca sa confectionati unul, trebuie inteles si stabilit in ce conditii veti utiliza acest utilaj. Este foarte important de stiut ca apilift-ul este destinat mutarii exclusive a stupilor verticali, 10 sau 12 rame, intrucat sistemul de prindere a bratelor nu ar putea asigura prinderea unui stup orizontal, si chiar daca sa presupunem ca ar fi posibil, latimea stupului si greutatea acestuia la finalul culesului ar dezechilibra apiliftul in deplasare.

Un alt aspect important este cel legat de greutatea pe care trebuie sa o ridice un apilift. Un stup, dupa cules, poate atinge greutati de pana la 100 kg, si uneori chiar peste. Apiliftul trebuie sa suporte aceasta greutate in mai multe puncte ale sale, si anume :

-    bratele de prindere trebuie sa fie capabile sa prinda si sa sustina o asemenea greutate;
-    cablul de ridcare, precum si troliul de rulare a cablului, de asemenea trebuie sa faca fata unor astfel de sarcini;
-    rotile apilift-ului precum si axul acestora si intreg sistemul de rulare, trebuie sa asigure deplasarea optima a apilift-ului in sarcina, chiar si pe un teren cu denivelari.

Trecand peste aceste obstacole, viitorul utilizator al unui apilift trebuie sa analizeze daca un apilift se adapteaza terenului unde isi are stupina, daca poate ridica stupii din locurile in care se afla si nu in ultimul rand daca poate fi folosit in raport cu mijlocul de transport al stupilor. Aceste aspecte nu ar fi tocmai un “capat de tara”, pentru ca stupii pot fi asezati intr-o pozitie comoda apilift-ului pentru prindere, iar daca apilift-ul nu poate ridica stupul pana la nivelul platformei de transport, este bine ca am transportat stupul macar pana langa aceasta, urmand sa-l incarcam manual.

Un alt aspect al utilizarii unui apilift este legat de greutatea sa. Acest utilaj cantareste minim 45 kg si are o dimensiune de cca.1,60 m inaltime, 0,4 m latime si 0,4 m adancime. Aceste caracteristici fac ca transportarea si depozitarea acestuia in pastoral sa nu fie tocmai usoara.

Poate ca ma veti acuza de pesimism sau probabil de vre-un interes ascuns legat de „a pune bete in roate„ unui asemenea utilaj util, dar consider ca este normal si corect sa cunoastem atat plusurile dar mai ales minusurile, mai cu seama pentru ca vorbim de bani seriosi.

Nu pot sa nu observ in prezentarile video in special de pe YouTube, faptul ca cei ce folosesc apilift-uri, mai mult sau mai putin profesionale, manipuleaza stupi goi. Concluzia o trageti fiecare !

Apilift-ul reprezinta o problema serioasa, mai ales din cauza necunoasterii sale.
Personal sunt de parere, ca cea mai importanta partea a unui apilift este sistemul bratelor de prindere. Imaginati-va cu ce forta trebuie strans un stup de 100 kg, intre doua piese de marimea aproximativa a unei palme de om, pentru a putea fi ridicat, sustinut si transportat.

Analizati bine aceasta varianta de transport a stupilor si cumparati dupa ce cantariti bine toate aspectele sus-mentionate.

Numai bine !